Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'E-sigaret helpt rokers niet om te stoppen'

Rokers die voor elektronische sigaretten kiezen, zijn 28 procent minder geneigd om te stoppen met roken dan zij die gewone sigaretten roken.
Door NU.nl

Dat zeggen onderzoekers van de University of California. Zij deden een meta-analyse van 38 studies naar het verband tussen e-sigaretten en stoppen met roken. De data uit deze onderzoeken combineerden ze met de gegevens uit twintig onderzoeken naar 'gewone rokers' die wilden stoppen.

In die laatste groep bleek de kans dat een roker stopte 28 procent hoger dan in de eerste. "E-sigaretten zouden niet moeten worden aanbevolen als effectieve methode om te stoppen", concluderen de auteurs van het onderzoek, dat donderdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Stapsgewijs stoppen

E-sigaretten werken door de verdamping van vloeistoffen. De ingeademde damp zou in vergelijking met tabaksrook minder schadelijk zijn, bijvoorbeeld door het vaak lagere teergehalte. Verschillende makers claimen dat e-sigaretten helpen om stapsgewijs te stoppen met roken.

Vorig jaar concludeerde de U.S. Preventive Services Task Force al dat er te weinig bewijs is dat e-sigaretten werken als stopmethode.

Aanbevolen artikelen