Grote vraag naar schildkliermedicijn door dreigend tekort

Berichten eerder deze week over een dreigend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een grote vraag bij Nederlandse apotheken. 

Dat laat de brancheorganisatie van apothekers KNMP weten. Volgens de organisatie is er bij de groothandels echter nog voldoende voorraad.

De fabrikant van het geneesmiddel Aspen Pharma Trading Ltd. maakte deze week bekend het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer te leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.

Volgens de KNMP heeft de mededeling veel onrust veroorzaakt bij de patiënten, die zich massaal aan de balie bij de Nederlandse apotheek hebben gemeld.

De apothekersorganisatie zei eerder deze week al de handelwijze van Aspen maatschappelijk onverantwoord vinden. ''De fabrikant houdt zich voor ons onbereikbaar", aldus directeur Léon Tinke van KNMP.

Extra voorraden

Fabrikant, B-Medical van het merk Thyrofix, dat eveneens de werkzame stof levothyroxine bevat, verwacht 25 januari extra voorraden beschikbaar te krijgen. Hiermee kan het wegvallen van het aanbod Thyrax Duotab 0,025 mg worden opgevangen.

Andere bedrijven die soortgelijke medicijnen maken konden nog geen uitsluitsel geven over extra leveringen.

Aspen heeft aangegeven dat ze de productie van Thyrax Duotab pas na zes tot negen maanden zal hervatten, weet KNMP.

Oplossing

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vindt dat Aspen een oplossing moet zoeken. "Het overstappen naar een ander geneesmiddel vraagt opnieuw ziekenhuisbezoeken, bloedwaardetesten en dus behandeling van de patiënt, voordat de medicatie voor de patiënt opnieuw is vastgesteld. Dit is een grote last voor de patiënt en leidt tot ondoelmatige zorg."

Thyrax is bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.

Ruim 300.000 Nederlanders gebruiken Thyrax. Als ze overstappen, moet hun lichaam wennen aan het nieuwe middel. Dat kan klachten veroorzaken, zoals hartkloppingen, extra vermoeidheid en stofwisselingsproblemen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie