'Mannen gevoeliger voor het krijgen van griep dan vrouwen'

Een recente Amerikaanse studie heeft aangetoond dat mannen gevoeliger zijn dan vrouwen voor het krijgen van de griep.

Als oorzaak wordt het hormoon oestrogeen genoemd, dat meer aanwezig is bij vrouwen dan bij mannen. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology. 

Het influenza A-virus, dat vooral bekend staat als griep, verspreidt zich door in onze cellen te dupliceren. Dit leidt er uiteindelijk toe dat mensen ziek worden.

De onderzoekers hebben het effect van het influenza A-virus getest door bij zowel mannen als vrouwen oestrogeen toe te voegen aan de cellen waarin het virus zich doorgaans nestelt. Daarna werden de effecten tussen mannen en vrouwen vergeleken.

Uiteindelijk bleek dat het oestrogeen in de vrouwelijke cellen zorgde voor een beperking van het dupliceren van het virus. Bij mannen werd geen effect waargenomen. 

Oestrogeen

Professor Sandra Klein stelt dat eerdere studies aantonen dat oestrogeen anti-virale effecten heeft op hiv, ebola en het hepatitis-virus.

"We zijn door dit onderzoek dichter bij het begrijpen van de mechanismen die het antivirale effect creëren door oestrogenen."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie