UMCG introduceert nieuwe erfelijkheidstest voor stellen met kinderwens

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat vanaf midden januari testen aanbieden waardoor stellen met een kinderwens weten hoeveel kans er is dat een baby een van vijftig ernstige ziekten zal krijgen.

De test wordt gehouden voor de zwangerschap een feit is. Het UMCG laat weten dat als eerste universitair medisch centrum in Nederland te gaan doen.

De dragerschapstest onderzoekt stellen op vijftig ernstig erfelijke ziektes en berekenen de kans op een erfelijke ziekte bij een baby. De geteste ziektes leiden tot ernstige lichamelijke en verstandelijke handicaps, kunnen veel pijn veroorzaken en leiden soms tot vroeg overlijden.

Dragers van de ziekten kunnen niet af weten dat zij de erfelijke ziekte overdragen op hun kind. Een op de zeshonderd baby's die in Nederland wordt geboren heeft een ernstige ziekte.

Leed

"Het is belangrijk omdat dit echt om hele ernstige ziektes gaat. Als je het van tevoren weet kun je een hoop leed besparen. Tot voor kort was dat helemaal niet mogelijk", aldus onderzoeksleider Irene van Langen tegen RTL Nieuws.

Het UMCG gaat vijfduizend mensen een brief sturen. Verwacht wordt dat eenvijfde daarvan zich willen laten testen. Het is de eerste keer dat mensen zonder bekend risico zich kunnen laten testen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie