Als het aan het Koningin Wilhelmina Fonds ligt, zullen patiënten in de toekomst sneller resultaten zien van kankeronderzoek.

Om dit voor elkaar te krijgen gaat KWF vanaf vrijdag onderzoek anders financieren en beoordelen. Het fonds hoopt zo sneller onderzoeksresultaten te kunnen vertalen naar de praktijk.

"Het punt is dat we ervan uitgingen dat het resultaat zijn weg naar de patiënt wel vond. Inmiddels weten we dat dit niet altijd even efficiënt gebeurt", aldus directeur Michel Rudolphie.

De projecten die het KWF op dit moment steunt, zogeheten basaal onderzoek, duren vaak tientallen jaren, waarin zich in de tussentijd vaak nieuwe ontwikkelingen voordoen. Voor het KWF is het daarom belangrijk dat de structuur, beoordeling en begeleiding meer flexibel worden, zodat onderzoek ook tussendoor bijgesteld kan worden.

Actief sturen

De stichting die sinds 1949 bestaat, gaat vanaf nu actief sturen door het volledige onderzoekstraject te ondersteunen. Per onderzoeksfase wordt er gekeken naar de specifieke behoeften van de onderzoekers. Ook wil het fonds op basis van de resultaten subsidie verhogen of verlagen.

"Zo kunnen we niet alleen een betere partner zijn voor onderzoekers, maar ook de maatschappij het benodigde inzicht geven", aldus Rudolphie.

Patiënten

Kankerpatiënten en oud-patiënten gaan deelnemen aan een speciale commissie van het KWF om te adviseren bij iedere besteding van het fonds, met uitzondering van de fundamentele onderzoeken. Zo krijgen patiënten een grotere stem in het onderzoeksproces.