Britse ziekenhuizen hebben onvoldoende geïnvesteerd in scanapparatuur voor obese patiënten. Daardoor moesten verschillende National Health Service-ziekenhuizen verspreid over het hele land tientallen patiënten verwijzen.

Ook in een kinderziekenhuis in Birmingham bleken twee kinderen te dik voor de scanners.

Volgens het National Obesity Forum was dit niet nodig geweest, als de ziekenhuizen op de juiste manier vooruit gepland zouden hebben. "Het zou nu niet meer zo moeten zijn dat regionale ziekenhuizen hun patiënten moeten verwijzen voor scans", aldus een woordvoerder.

"De economische afweging om in een eigen scanner te investeren zou al jaren geleden gemaakt kunnen zijn, toen duidelijk werd dat de obesitascijfers niet afnamen. Dikke mensen werden juist dikker en zouden alleen maar meer scans nodig hebben. Patiënten naar een ziekenhuis kilometers verderop sturen is zowel vele malen duurder voor het ziekenhuis als vernederend voor de patiënt". 

Nationale risicoplanning

Dame Sally Davies, de Britse chief medical officer, pleit er voor obesitas mee te nemen in de nationale risico-planning. In 2050 is naar verwachting 60 procent van alle volwassen mannen, 50% van de vrouwen en 25% van de kinderen in Groot-Brittannië obees.