'Steeds minder jonge kinderen met oogletsel door vuurwerk'

Steeds minder jonge kinderen komen rond de jaarwisseling met oogletsel bij de dokter terecht. Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) neemt het aantal onder kinderen onder de 14 jaar af.

Tjeerd de Faber, voorzitter van NOG, vertelt aan BNR dat dat te danken is aan de vuurwerkbril.

Het totale aantal oogletsels door vuurwerk neemt echter niet af. "Dat is ook de reden waarom het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk: wij denken dat dat de enige methode is die afdoende werkt om oogletsel door consumentenvuurwerk de wereld uit te helpen."

Iedereen een vuurwerkbril op is volgens De Faber niet voldoende omdat vuurwerk onder of zijkanten van de bril toch bij de ogen kan komen. "Een vuurwerkbril kan ongeveer 80 procent van alle oogletsels door vuurwerk voorkomen."

De Faber adviseert niet alleen de afstekers van vuurwerk een bril te dragen, maar ook toeschouwers. "Wij zien bij meer dan 50 procent van de oogletsels door vuurwerk, dat dat omstanders zijn. Mensen die slachtoffer worden van een pretpakket van iemand anders. Dat is natuurlijk dubbel zuur."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie