Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Bloeddrukverlagers helpen ook bij mensen met normale bloeddruk'

Bloeddrukverlagende medicijnen kunnen miljoenen levens sparen van mensen die risico lopen op hart- en vaatziekten, ook al is hun bloeddruk normaal.
Door NU.nl

Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Oxford donderdag bekend gemaakt, meldt AFP.

De onderzoekers komen met de dringende oproep om de huidige behandelingsmethoden opnieuw te bekijken. Ze baseren zich op 123 medische proeven die gedaan zijn onder ruim 600.000 mensen over een periode van twintig jaar.

De positieve effecten van bloeddrukverlagende medicijnen bij mensen met een hoge bloeddruk was al wijdverbreid bekend. De onderzoekers van Oxford hebben nu aangetoond dat mensen met een 'normale' bloeddruk ook baat kunnen hebben bij deze behandeling.

"Onze bevindingen laten duidelijk zien dat behandelingen die de bloeddruk sterker laten dalen dan momenteel wordt aanbevolen de kans op hart- en vaatziekten sterk verminderd", zegt hoofdonderzoeker Kazem Rahimi. "Potentieel kan het miljoenen levens besparen", zegt hij.

Verminderde kans

De bloeddruk bestaat uit twee getallen bestaande uit de systolische druk of bovendruk en de diastolische druk of onderdruk. Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80. Vanaf 140/90 is deze hoog te noemen.

In de studie komt naar voren dat elke vermindering van 10 mmHg in de systolische druk de kans op een hartaanval met een vijfde doet afnemen, de kans op beroerte of hartfalen met een kwart en de kans op een andere doodsoorzaak met 13 procent.

Deze afnames golden voor zowel mensen met een natuurlijke hoge bloeddruk als voor mensen met een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk is de grootste oorzaak van hartziekten en beroertes.

Gezond leven

In een reactie op het onderzoek zegt de Hartstichting geen voorstander te zijn van het voorschrijven van medicijnen aan mensen met een normale bloeddruk. "Wij adviseren om gezond te leven. Dat wil zeggen op een goed gewicht te blijven, minder zout te eten en veel te bewegen." 

Volgens de Hartstichting is er op dat gebied ook nog veel te behalen bij mensen met (hoge kans op) hart- en vaatziekten. 


Lees meer over:

bloeddruk

Aanbevolen artikelen