De strengere regels voor sigarettenpakjes in de EU gaan niet te ver. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een woensdag gepubliceerd advies.

De zaak werd aangespannen door diverse grote sigarettenfabrikanten.

Door de nieuwe regels moeten sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen bestaan. Verder moeten ze minstens twintig sigaretten bevatten en moeten ze allemaal dezelfde vorm hebben. Verder wordt de verkoop van mentholsigaretten vanaf 2020 verboden.

Volgens tabaksreuzen als Phillip Morris en British American Tobacco zijn de regels in strijd met Europese verdragen en bevorderen ze de zwarte markt.

Blanco verpakkingen

Het is de sigarettenmakers verder een doorn in het oog dat EU-lidstaten zelf mogen besluiten nog verder te gaan dan de regels uit Brussel voorschrijven. Bijvoorbeeld door sigaretten alleen nog in min of meer blanco verpakkingen te laten verkopen.

Zo besloot Frankrijk deze week de regel in te voeren dat sigaretten alleen nog in een neutraal standaardpakje mogen worden verkocht, zonder duidelijk logo.

Niet bindend

In de EU-regels worden alleen basiseisen voor het ontwerp van pakjes vastgesteld, stelde advocaat-generaal Juliane Kokott in haar advies. "Dat laat ruimte voor additionele nationale regels, bijvoorbeeld over de kleur van de ruimte die niet voor waarschuwingen moet worden gereserveerd."

Het advies van de advocaat-generaal aan het hof is niet bindend, maar wordt doorgaans door de rechters gevolgd.