Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Foto's op sigarettenpakjes lijken rokers te motiveren tot stoppen

Rokers worden beïnvloed door afschrikwekkende foto's van de gevolgen van roken op pakjes. Dit type waarschuwing is effectiever dan enkel tekst.
Door NU.nl

Dat concluderen de Ohio State University en de University of Pennsylvania uit een gezamenlijk onderzoek onder 244 rokers die dagelijks tussen de 5 en de 40 sigaretten rookten.

De uitkomsten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One. Het betreft de eerste studie naar de effecten van fotowaarschuwingen buiten het laboratorium.

Meer motivatie

Rokers die gedurende vier weken pakjes met afschrikwekkende foto's hadden gekocht, gingen negatiever over hun gewoonte denken dan rokers die slechts op tekstwaarschuwingen stuitten. Ook namen ze door de foto's de overige waarschuwingen op het pakje serieuzer.

Er bleek een correlatie te zijn tussen deze effecten, en de motivatie om te stoppen.

Op één van de pakjes stond een man met een tracheostomie: een opening in de luchtpijp ter hoogte van de hals. Deze ingreep kan noodzakelijk zijn door kanker als gevolg van roken.

Intimiderend

Grafische waarschuwingen op sigarettenpakjes werden in de Verenigde Staten in 2009 verplicht gesteld. Een hoge rechter maakte dit later ongedaan, omdat de foto's te expliciet en intimiderend zouden zijn.

De onderzoekers zijn het hier niet mee eens. "De rokers uit ons onderzoek waren niet geïntimideerd door de foto’s. Ze voelden er wel bepaalde emoties bij, wat hen motiveerde om beter na te denken over de risico’s die roken voor hen heeft", aldus één van hen.

"De rechter beseft niet dat we nu eenmaal emoties nodig hebben om beslissingen te nemen. Alleen informatie motiveert ons onvoldoende om actie te ondernemen. Foto's op sigarettenpakjes helpen om bepaalde risico's serieuzer te nemen."


Lees meer over:
Tabak en rokenGezondheid

Aanbevolen artikelen