Het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonmedicatie én bloedverdunners voor trombose of een longembolie, leidt niet tot meer bloedstolsels. Stoppen met slikken van de pil is daardoor niet meer nodig.

Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waaraan internisten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam meewerkten. De resultaten verschijnen maandag in Blood.

Het verband tussen hormoonmedicatie en bloedstolsels tijdens gebruik van bloedverdunners, was niet eerder onderzocht. Maar met dit onderzoek is nu wetenschappelijk aangetoond dat het gebruik van de anticonceptiepil in combinatie met bloedverdunners niet leidt een toename van stolsels.

Vrouwen met acute trombose of longembolie krijgen vaak het advies om onmiddellijk te stoppen met de anticonceptiepil. Dat komt omdat gebruik van de pil het risico op bloedstolsels vergroot. Maar er zijn ook artsen die deze vrouwen juist afraden om met de anticonceptiepil te stoppen.

Hevig bloedverlies

"Als de vrouwen ineens stoppen met de pil kan dat leiden tot hevig bloedverlies bij de menstruatie. Dat komt mede door de bloedverdunners die ze gebruiken om de bloedstolsels te behandelen", zegt Saskia Middeldorp, internist in het AMC en één van de onderzoekers. "Om die reden adviseren we in het AMC, maar ook in andere ziekenhuizen, al jaren om juist niet te stoppen met de anticonceptiepil, zolang bloedverdunners worden gebruikt."

Dit advies strookt niet met de WHO-richtlijn, die voorschrijft dat vrouwen met bloedstolsels onmiddellijk moeten stoppen met hormoonmedicatie, zelfs als zij bloedverdunners krijgen.

De WHO-richtlijn is gebaseerd op het gebruik van hormoonmedicatie in situaties zónder bloedverdunners. Daarvan is bekend dat dit de kans op bloedstolsels vergroot.