De Verenigde Staten zouden minderjarigen moeten verbieden om te bruinen onder kunstmatige lampen, zoals zonnebanken.

Dat staat in een aanbeveling van de Food and Drug Administration (FDA) het Amerikaanse overheidsagentschap voor medicijnen- en voedselveiligheid.

"Personen onder de 18 jaar oud zijn lopen het grootste risico op nadelige gezondheidseffecten van bruinen onder de zonnebank", schrijft de FDA. "Actie is geboden om hen te beschermen tegen deze welbekende en goed te voorkomen oorzaak van huidkanker en andere aandoeningen."

Huidkanker

Gebruik van de zonnebank kan bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker en andere huidschade. In Amerika gaan 1,6 miljoen minderjarigen elk jaar onder de zonnebank, blijkt uit een onderzoek uit 2013.

Volgens de American Academy of Dermatology hebben mensen die onder kunstmatig licht hebben gebruind een 59 procent hogere kans op melanoom (een vorm van huidkanker) dan mensen die er nooit onder hebben gelegen.

Volwassenen

Behalve een verbod voor minderjarigen, moet ook onder volwassenen het zonnebankgebruik ontmoedigd worden, vindt de FDA. Vóór hun eerste sessie zouden zij een verklaring moeten ondertekenen waarin staat dat zij zijn ingelicht over de gezondheidsrisico’s.

Daarnaast zouden fabrikanten van zonnelampen en aanbieders van kunstmatig zonnen meer aandacht aan preventie moeten besteden, bijvoorbeeld duidelijkere waarschuwingen aanbrengen.