'Pech' volgens nieuwe studie beperkte factor bij krijgen kanker

Voedingspatroon, beweging, stress en luchtvervuiling spelen een belangrijke rol in het ontstaan van kanker. Uit recent onderzoek blijkt dat, anders dan een onderzoek uit januari, "pech" slechts een beperkte factor is.

Wetenschappers van de Stony Brook University in New York onderzochten het genetisch materiaal van verschillende kankersoorten om te berekenen welke factoren het belangrijkst waren voor het ontstaan van kanker.

Zij berekenden dat 70 tot 90 procent van de kankersoorten die het meest voorkomen, ontstaan door factoren van buitenaf. Uv-straling, voeding, beweging en andere factoren die door de mens worden bepaald, veroorzaken de meeste soorten kanker.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, spreekt voor een groot gedeelte de bevindingen uit een groot onderzoek dat in januari in het wetenschappelijke tijdschrift Science werd gepubliceerd, tegen. Destijds schreven wetenschappers van de John Hopkins universiteit uit Baltimore dat "pech" juist een belangrijke factor is bij het ontstaan van kanker.

Fouten die willekeurig optreden tijdens het kopiëren van dna bij stamceldeling verklaarden volgens hen voor 65 procent waarom in sommige organen vaak kanker ontstaat en in andere juist weinig. Slechts de 35 procent die niet door deze fouten te verklaren was, werd door de wetenschappers uit Baltimore toegeschreven aan genetische aanleg en omgevingsfactoren als voeding, roken en straling. 

Hersenkanker

Hoewel het recente onderzoek van de Stony Brook University de bevindingen uit januari grotendeels tegenspreekt, concludeert deze studie wel dat sommige soorten kanker ontstaan door problemen die niet door mensen worden veroorzaakt. Hersenkanker zou bijvoorbeeld grotendeels ontstaan door een fout tijdens het kopiëren van dna.

Wetenschappers zijn het vaker niet met elkaar eens over het ontstaan van kanker. Eerder was de uitkomst van een onderzoek in Groot-Brittannië dat 40 procent van de kankergevallen in het land zouden kunnen worden voorkomen als mensen een gezondere leefstijl aannemen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie