Mensen met hooikoorts gewaarschuwd voor hazelaars tijdens kerst

Wie allergisch is voor de pollen van de hazelaar moet tijdens de kerst rekening houden met niesbuien en tranende ogen. Door het zeer zachte weer van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars weken eerder dan normaal.

Met temperaturen ruim boven de 10 graden zullen veel hazelaars rond de kerst al in bloei staan, melden deskundigen van onder meer Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum op de website Nature Today.

Dat de hazelaar en de els al bloeien komt door de extreem hoge temperaturen in de afgelopen weken in combinatie met een paar nachten met vorst aan de grond halverwege oktober.

De twee boomsoorten hebben in de winter een koude periode nodig om snel in bloei te komen zodra de temperaturen flink oplopen. Voor de hazelaar en de els is de lichte vorst waarschijnlijk een signaal geweest dat het winter was.

Vroeger lag de eerste bloei van de hazelaar rond 15 februari, maar dat zal nu een stuk vroeger zijn. De meest recente vroege bloei was in 2013, toen de de hazelaar in januari uit de knop kwam.

Andere planten

Ook aan andere planten is te zien dat het voor de tijd van het jaar zeer warm is. Op verschillende plaatsen is het eerste bloeiende speenkruid gezien. Ook het fluitenkruid bloeit, rozenstruiken dragen nog bloemen en het gras blijft groeien. Dat is onder meer te zien aan de weilanden die groener zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie