'Gezonde kinderen hebben dezelfde kern aan darmbacteriën'

Kinderen die opgroeien in Nederland delen een stabiele kern aan darmbacteriën, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze opgroeien in de stad of op het platteland.

Dit blijkt uit een studie naar de poep van tientallen gezonde kinderen. Met deze kennis kunnen probiotica en medicijnen ontwikkeld worden voor zieke kinderen.

Onderzoekers Dries Budding (medisch microbioloog) en Tim de Meij (kinderarts MDL) van VUmc concluderen dit in het meest omvangrijke onderzoek tot dusver gedaan naar de darmflora (het microbioom) bij gezonde kinderen. Hierbij maakten de onderzoekers gebruik van de IS-pro techniek. 

Ontstekingsziekten

In totaal deden 61 kinderen van twee tot achttien jaar uit verschillende provincies in Nederland mee aan de studie. Zij verzamelden elke week een potje ontlasting (gedurende zes weken) en nog één na anderhalf jaar.

"De kern aan bacteriën is al op jonge leeftijd aanwezig, we vermoeden dat deze kern een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen bijvoorbeeld ontstekingsziekten van de darm", aldus Budding.

Vergelijkbaar

Verder blijkt het microbioom vergelijkbaar met andere natuurfenomenen. "Het microbioom van de darm is net een tropisch regenwoud, hoe meer diversiteit aan soorten bewoners, hoe stabieler het geheel zich gedraagt", aldus De Meij.

De ontdekking van een stabiele kern en het inzicht in de dynamiek van de triljarden darmbacteriën geeft nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van darmziekten als de ziekte van Crohn.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie