Het kippenvlees in Nederlandse supermarkten bevat steeds minder multiresistente bacteriën.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amphia ziekenhuis in Breda. Jan Kluytmans, arts-microbioloog bij dat ziekenhuis, bevestigt een bericht hierover van de NOS.

Hij is tevreden over de uitkomsten van zijn onderzoek. ''Dit is buiten verwachtingen.''

Multiresistente bacteriën zijn ongevoelig voor verschillende typen antibiotica die veel worden gebruikt. Het enzym ESBL is hier een van de oorzaken van.  ESBL’s kunnen onder meer infecties veroorzaken.

De multiresistente bacteriën zijn vooral gevaarlijk voor jonge kinderen, ouderen of chronisch zieken.

Veesector

In juni en juli bevatte 47 procent van het kippenvlees uit vier verschillende supermarktketens die zijn onderzocht ESBL-bacteriën. Dat is een fikse daling ten opzichte van dezelfde periode in 2013 en 2014. Toen bevatte nog 84 procent van de geteste kippenvleesmonsters multiresistente bacteriën.

De daling komt volgens de onderzoekers door een sterke afname van het antibioticagebruik in de veesector. Hierover heeft de overheid vijf jaar geleden ook afspraken gemaakt met de veehouders.