Het ministerie van Volksgezondheid in Nieuw-Zeeland heeft woensdag een officieel bericht uitgestuurd om haar inwoners te waarschuwen tegen diepvriesfruit. Bevroren bessen zouden mogelijk Hepatitis A kunnen veroorzaken.

Dit meldt Australian Food News woensdag. 

Al eerder kwam in het nieuws dat geïmporteerde bevroren bessen mogelijk de ziekte bevatten. Voor het eerst heeft de overheid nu een waarschuwing uitgestuurd. Vier mensen zouden besmet zijn geraakt na het eten van het diepvriesfruit.

"Tot nu toe hebben we nog niet ontdekt hoe het mogelijk is dat het geïmporteerde fruit de ziekte bevat, maar duidelijk is dat er een link is tussen de ziekte en de bessen", aldus het ministerie.

Strengere tests

De overheid gaat onder meer toezien op strengere tests van geïmporteerd diepvriesfruit. Het besmette fruit kwam waarschijnlijk uit China. In de tussentijd adviseren ze de inwoners om goed hun handen te wassen bij het bereiden van de bessen, en het fruit minimaal een minuut tot 85 graden celsius te verwarmen voor consumptie om ziektewekkers te voorkomen.

Inwoners die bezorgd zijn over een mogelijk risico voor hun gezondheid wordt geadviseerd hun arts te bezoeken of telefonisch contact op te nemen met het Ministerie van Volksgezondheid.