De kans op hulp van een buurtbewoner bij een hartstilstand verschilt per regio. Volgens de Hartstichting is de verdeling van burgerhulpverleners in Nederland slecht. 

Nutter (Overijssel) is de plaats waar de grootste kans is dat er op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner bij een hartstilstand.

29 procent van alle inwoners zijn aangemeld bij het oproepsysteem om een buurtbewoner te reanimeren als het nodig is. In veel gemeenten is het aantal veel kleiner door een tekort aan burgerhulpverleners, stelt de Hartstichting.

De stichting deed onderzoek naar de spreiding van burgerhulpverleners in Nederland en concludeert dat de verdeling "slecht" is. In 230 plaatsen zijn helemaal geen burgerhulpverleners. 

Reanimeren

In Nederland zijn er twee miljoen mensen die zich recent hebben leren reanimeren. Toch kunnen "slechts" 90.000 van hen worden opgeroepen op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt. Zij staan aangemeld bij een van de twee oproepsystemen (Hartveilig Wonen en Hartslag Nu) die bij meldkamer 112 zijn aangesloten.

Reanimatie en behandeling met een AED binnen zes minuten biedt de grootste kans op overleving. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting roept Nederlanders die kunnen reanimeren zich te melden als burgerhulpverlener. "Met zoveel mensen die kunnen reanimeren moeten we gemakkelijk van heel Nederland die zes-minutenzone kunnen maken."

Grootste kans

Overijssel is de provincie met het hoogste percentage burgerhulpverleners. 1,6 procent van de bevolking staat hier geregistreerd. Zuid-Holland heeft het laagste percentage. Hier is het percentage aan burgerhulpverleners 0,1 procent.

Van de grote steden is Den Haag de stad met de hoogste dekking van burgerhulpverleners (0,07 procent), Amsterdam die met de laagste dekking (0,006 procent). In Amsterdam is er overigens nog geen koppeling tussen het oproepsysteem en de meldkamer 112. Dat betekent dat burgerhulpverleners nog niet opgeroepen kunnen worden. De Hartstichting hoopt dat dit in de toekomst georganiseerd wordt en is hierover in gesprek met de gemeente.

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.