Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zwanger

Verband gevonden tussen Zikakoorts en hersenafwijking foetus

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een verband gelegd tussen de Zikakoorts en de hersenaandoening microcefalie bij ongeboren baby's.
Door NU.nl

Dat meldt persdienst AFP zondag. 

De koorts heeft in Brazilië gezorgd voor een piek in het aantal microcefalie-gevallen, een aandoening van het centrale zenuwstelsel die zich meestal ontwikkelt in de eerste maanden van de zwangerschap.

Het ministerie laat weten dat artsen het Zikavirus in het bloed en weefsel hadden gevonden van een baby met microcefalie in de Braziliaanse deelstaat Ceara. 

Twee mensen zijn in het Zuid-Amerikaanse land overleden door de Zikakoorts en 739 mensen zijn besmet met het virus, dat de groei van het hoofd van de foetus kan belemmeren. Het Zikavirus komt ook voor in Suriname en Colombia.

Nood

De Wereldgezondheidsorganisatie arriveert volgende week met een team in het land. Het ministerie waarschuwt vrouwen goed na te denken of ze zwanger willen worden als ze in een gebied wonen waar de Zikakoorts is geregistreerd. 

De koorts wordt overgebracht door de denguemug, die ook de gele koorts, knokkelkoorts en chikungunya-virussen mee kunnen dragen.

Brazilië stelt dat de Zikakoorts een ernstig risico voor de volksgezondheid is en het land begint aan een noodprogramma om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Aanbevolen artikelen