Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
De laatste meters van de Vierdaagse

Vierdaagselopers eten opvallend gezond

Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse eten opvallend gezond, zo eten zij meer groenten en fruit dan de gemiddelde Nederlander.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit.

2.722 wandelaars vulden een vragenlijst in. Op basis daarvan is hun gemiddelde dagelijkse inname aan energie, koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, alcohol, vitamines en mineralen berekend.

Mannen krijgen gemiddeld 2.350 kilocalorieën per dag binnen, vrouwen 1.980. Vet is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de energie-inname, eiwitten voor 15 procent en koolhydraten voor 44 procent. Dit is in overeenstemming met de richtlijnen voor goede voeding van de Gezondheidsraad.

Fruit

Daarnaast blijken Vierdaagse wandelaars veel groente en fruit te eten. Waar de gemiddelde Nederlander 1 stuk fruit per dag eet, consumeren Vierdaagse wandelaars bijna twee stuks fruit per dag.

De wandelaars eten 160 gram groente per dag, terwijl de gemiddelde Nederlander slechts 123 gram groente per dag eet. Ook voldoen meer Vierdaagse wandelaars (31 procent) aan de groentenorm (200 gram per dag) in vergelijking met de Nederlandse bevolking (13 procent).

Vitamine

Bij 1.107 wandelaars is op de zondag of maandag voorafgaand aan de Vierdaagse bloed afgenomen. Hieruit bleek dat het aantal wandelaars met tekorten aan vitamines of mineralen heel erg klein is.

Voor vitamine B12 en foliumzuur is bij respectievelijk 1,4 procent en 1,6 procent van de deelnemende wandelaars een tekort gemeten terwijl in een doorsnee populatie er bij zo'n 10 procent afwijkende waarden gevonden worden.

Verder valt op dat vrouwen in vergelijking tot mannen relatief hogere waarden hebben voor vitamine B12, foliumzuur en het hemoglobinegehalte. De deelnemende wandelaars hadden verder een gemiddelde vitamine D waarde van 91 nmol/L, wat wordt gekwalificeerd als optimaal. In Nederland heeft bijna 40 procent van de mensen boven de vijftig jaar een vitamine D-tekort.

Van de deelnemende wandelaars had slechts 3,4 procent een vitamine D-tekort. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en mogelijk dragen de vele wandelkilometers in de buitenlucht bij aan de hogere vitamine D gehaltes bij Vierdaagse wandelaars.

Aanbevolen artikelen