Het aantal obese Chinezen tussen de 7 en de 22 jaar oud groeit. Dat concludeert de overheid van China uit een vijfjaarlijks landelijk gezondheidsonderzoek.

Dat meldt China Daily donderdag. Voor het onderzoek werden de gegevens van ruim 347.000 schoolgaande en studerende kinderen en jongeren in stedelijke gebieden geanalyseerd. 

In de leeftijdscategorie zeven tot twaalf jaar bleek ruim 18 procent van de jongens obees, en bijna 10 procent van de meisjes. Dat is een toename ten opzichte van de laatste onderzoek in 2010.

In Nederland heeft volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 13 procent van de kinderen en jongeren tussen vier en twintig jaar overgewicht.

Gebrek aan beweging

Het aantal gevallen van obesitas onder Chinese jeugd groeit al sinds 2005. Ondanks maatregelen om de kinderen aan het sporten te krijgen, blijft dit cijfer stijgen.

Volgens een deskundige van de Universiteit van Peking is niet slecht voedsel, maar gebrek aan beweging de belangrijkste oorzaak. Dat is niet los te zien van de Chinese prestatiecultuur, suggereert hij. "Na schooltijd neemt vooral bijles de tijd van leerlingen in."