Britten hebben flink wat minder bacon, worst en ham gekocht, sinds de aankondiging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat 'bewerkt vlees' wordt toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen.

De schrik zit er volgens onderzoeksbureau IRI flink in bij consumenten: de verkoop van bacon zou in de eerste week na de aankondiging met zo'n 17 procent zijn afgenomen.

Ook de verkoop van worsten daalde met zo'n 15 procent na de bekendmaking van WHO. In totaal zouden slagers en supermarkten zo'n 3 miljoen pond (4,3 miljoen euro) mis zijn gelopen door de aankondiging. Verkoopcijfers voor Nederland zijn nog niet bekend.

Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het gaat bijvoorbeeld om salami, ham, bacon en rookworst. Ook hamburgers en gehakt vallen onder die categorie als ze zijn geconserveerd met zout of chemische additieven. 

Kanker

Eind oktober kondigde de WHO aan bewerkt vlees op dezelfde lijst te zetten als asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum. De onderzoekers schatten dat elk jaar zo'n 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze te veel bewerkt vlees eten.

Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Ook 'rood vlees' is volgens de WHO kankerverwekkend, maar dat wordt niet op de WHO-lijst geplaatst wegens gebrek aan hard bewijs voor de aanname.