In de voedingssupplementen Noxpump, Blackbombs en Lipo-bolic zitten te veel dopingstoffen met een oppeppende werking, vergelijkbaar met amfetamine. 

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. Volgens de dienst, die valt onder het ministerie van Economische Zaken, staan deze ''hoge doseringen stimulantia niet vermeld op het etiket''.

De middelen worden vooral gebruikt door bodybuilders en andere fanatieke sporters in sportscholen. Wie ze inneemt kan last krijgen van bijvoorbeeld hartkloppingen, hoge bloeddruk, hart- en leverschade of erectieproblemen. Ze kunnen er zelfs toe leiden dat iemand paranoïde wordt of zelfmoord pleegt, aldus de NVWA.

Na een tip van de Dopingautoriteit is de dienst een onderzoek begonnen naar ruim zestig voedingssupplementen.

Niet meer verkocht

De producten mogen niet meer worden verkocht en bedrijven moeten het zelfs melden als ze een of meer van de drie middelen in hun assortiment hebben. Consumenten die de producten in huis hebben, krijgen het advies ze niet meer te gebruiken.

''Kijk ontzettend goed uit wat je gebruikt'', zei een woordvoerder van de autoriteit vrijdagavond in RTL Nieuws. ''Gebruik veel liever supplementen die getest zijn.'' Het gaat om de voedingssupplementen Noxpump en Blackbombs van Dorian Yates en om Lipo-bolic van Revolutions.