Het kauwen van tabak zorgt voor hogere hoeveelheden nicotine in het lichaam dan het roken ervan.

Dat meldt de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit en de gezondheidsdienst, na onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Dit schrijft Time.com donderdag.

Er zijn twee soorten tabak die niet gerookt worden, pruimtabak en snuiftabak. Pruimtabak wordt na enige tijd kauwen weer uitgespuugd. Snuiftabak, ook wel Snuf genoemd, moet worden opgesnoven. Dit wordt niet zo heel vaak meer gebruikt.

Kankerverwekkend

Bij volwassenen die de tabak niet roken, werd niet alleen een hogere concentratie nicotine gevonden, maar ook hogere concentraties van tabak-gerelateerde stoffen als nitrosamines. Dit bevat schadelijke stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Voor het onderzoek zijn 23.684 volwassenen onderzocht die tussen 1999 en 2012 bloed- en urinemonsters inleverden.

"De resultaten tonen aan dat bij tabaksgebruikers (niet-rokers) hogere hoeveelheden schadelijke en verslavende stoffen worden gemeten", aldus een van de auteurs tegen Time.com. "In sommige gevallen liggen die hoeveelheden zelfs hoger dan bij rokers."

Meer onderzoek

Volgens de onderzoekers wordt tabak vooral gekauwd door jonge mensen en deed in 2013 9,6 procent van de mannelijke middelbare scholieren dit.

Er moet meer onderzoek gedaan worden naar de giftige stoffen in deze tabak, zo zeggen de onderzoekers. "Zeker nu tabaksfabrikanten de zwaardere regelgeving over de meldingen op de verpakking aanvechten." Een Zweedse tabaksmaker vecht de verplichte vermelding dat tabak onder anderen mondkanker kan veroorzaken aan, omdat dit volgens het bedrijf niet voldoende is aangetoond.