Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis hebben een test ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld hoe een patiënt zal reageren op chemotherapie. 

Bijna één op de twintig kankerpatiënten krijgt last van ernstige bijwerkingen na behandeling. Bij tien procent van de mensen die zo'n reactie krijgen, is dat zelfs dodelijk.

Het gaat om een bepaalde soort therapie, genaamd fluoropyrimidines. Jaarlijks worden er wereldwijd honderdduizend patiënten behandeld met deze middelen. De medicijnen worden vooral ingezet bij dikke darmkanker, borstkanker, maagkanker en hoofd- en halskanker.

Niet afbreken

Mensen die het medicijnen niet goed kunnen afbreken, krijgen dit soort ernstige reacties, hebben onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis ontdekt. In de meeste gevallen wordt het medicijn gewoon afgebroken. Bij sommige mensen mist echter het enzym dat voor de afbraak zorgt. 

In totaal onderzocht het team van het ziekenhuis tweeduizend patiënten die de afgelopen jaren zijn behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaart ziekenhuis en het Canisius Wilhelmina ziekenhuis. Het onderzoek stond onder leiding van prof. dr. Jan Schellens.

Zorgstandaard

"Ik verwacht dat dit onderzoek de zorgstandaard voor deze patiënten in Nederland en de gehele wereld zal veranderen. Onze test is eenvoudig, en we tonen bovendien aan dat de toepassing kosteneffectief is. Voor de test is niet meer nodig dan een klein buisje bloed', zegt Schellens. Bovendien is de oplossing voor patiënten die niet tegen het medicijn kunnen eenvoudig: de dosis halveren. 

Veel ziekenhuizen zijn al overtuigd van de testmethode. Schellens hoopt dat alle Nederlandse ziekenhuis binnen een paar jaar de methode zullen gebruiken.