Nederland telt minder hiv-patiënten dan aanvankelijk gedacht. 

Bij 19.382 mensen is de ziekte vastgesteld. Daarnaast zijn er waarschijnlijk bijna 2.700 Nederlanders die de ziekte onder de leden hebben zonder dat ze het weten. Dat betekent dat er in totaal naar schatting 22.100 hiv-patiënten zijn, meldde de Stichting HIV Monitoring dinsdag.

Eerdere schattingen hadden het over ongeveer 25.000 mensen met hiv. "We denken dat dat een overschatting is geweest", zegt Peter Reiss, directeur van de stichting en hoogleraar inwendige geneeskundige aan het AMC in Amsterdam.

Daling

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses lijkt heel voorzichtig te dalen. De ziekte wordt elk jaar vastgesteld bij ongeveer duizend mensen in Nederland. Twee derde van hen zijn mannen die seks hebben met andere mannen. Bij een kwart kwam het door hetero-seks. Een kwart van de mensen die hiv oplopen is vijftig jaar of ouder.

Ton Coenen, directeur Aids Fonds-Soa Aids Nederland: "We zijn in Nederland goed op weg, maar we zijn er nog lang niet. We moeten nog flink aanpakken en doorzetten om echt een einde aan aids te kunnen maken". Volgens het fonds zijn er nog steeds te veel mensen die niet weten dat ze hiv hebben en daardoor te laat in de zorg komen.

"We zorgen dat, met name migranten, veel eerder in de zorg komen. Dat vraagt om beter samenwerking tussen preventie- en zorgprofessionals en gemeenschapsorganisaties", aldus Ton Coenen.