Het korte keten vetzuur butyraat, geproduceerd door bepaalde darmbacteriën, heeft een cruciale rol bij de ontwikkeling van eczeem op jonge leeftijd.

Dat is een van de conclusies uit Nederlands onderzoek van de Universiteit Leiden, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Winclove Probiotics.

De onderzoekers toonden eerder aan dat het geven van een probiotisch mengsel een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van eczeem in de eerste drie maanden van het leven van kinderen met hoog risico. Het effect was werkzaam tot het tweede levensjaar.

Om de onderliggende biologische mechanismen te verklaren, bekeken de onderzoekers de ontlasting van baby's van drie maanden. Ze vonden hogere concentraties butyraat bij gezonde kinderen vergeleken met kinderen die later eczeem ontwikkelden. De onderzoekers concluderen dat lagere niveaus van korte keten vetzuren kunnen aantonen dat de kinderen eczeem zullen ontwikkelen.

Vroeg aanwezig

De verschillen in niveaus van korte keten vetzuren waren al aanwezig op de leeftijd van drie maanden, maar bij de meeste kinderen ontwikkelde het eczeem zich pas na het eerste levensjaar. Deze resultaten benadrukken de mogelijke rol van metabolieten (stofwisselingsproducten) van bacteriën bij de ontwikkeling van het afweersysteem, zelfs voor de zichtbare uiting van een allergie.

De bevindingen zijn in lijn met andere studies naar de mogelijke rol van butyraat en andere korte keten vetzuren bij het ontstaan van eczeem.