Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Ruim 830.000 mensen (5 procent van de bevolking) hebben last van eczeem, nog eens meer dan 400.000 (2,4 procent) hebben psoriasis. 

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal mensen met zo'n huidaandoening ligt nu iets hoger dan tien jaar geleden. Toen zei 4,4 procent te kampen met eczeem en 1,7 procent met psoriasis.

Het CBS heeft geen verklaring voor de stijging. ''Het kan zijn dat mensen zich er nu meer van bewust zijn dan tien jaar geleden, maar ook dat het gewoon vaker voorkomt", zegt een woordvoerster.

Jonge kinderen

Eczeem komt relatief veel voor bij jonge kinderen. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Het is een niet-besmettelijke ontstekingsziekte van de huid, die gepaard gaat met roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, kloofjes maar vooral met jeuk.

Psoriasis is een chronische huidontsteking waarbij plaatselijk te veel en te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. De aandoening leidt tot jeukende, rode, schilferende plekken. Psoriasis komt met name voor bij mensen van middelbare leeftijd en meer bij mannen dan bij vrouwen.