De KNVB gaat het koppen tijdens voetbalwedstrijden niet verbieden voor jeugdspelers. De Amerikaanse voetbalbond verbiedt sinds deze week het koppen voor spelers jonger dan tien jaar.

De KNVB ziet er geen reden voor om dit ook toe te passen in Nederland.

De nieuwe maatregel is in Amerika ingevoerd na een lang lopende rechtszaak tegen US Soccer en FIFA. Kinderen onder de tien jaar mogen geen ballen meer koppen tijdens trainingen en wedstrijden. Kinderen tussen de elf en dertien jaar mogen alleen nog maar tijdens wedstrijden koppen. 

"In Amerika bestaat, veel meer dan in Nederland, een claim-cultuur. Die angst voor claims in de toekomst heeft mogelijk een rol gespeeld bij dit besluit", aldus KNVB-arts Edwin Goedhart.

Leren

De KNVB zegt echter dat het meeste hoofdletsel ontstaat door duels, botsingen en valpartijen en niet door koppen. Volgens Goedhart is er geen wetenschappelijk bewijs dat koppen voor letsel zorgt.

Het is wel belangrijk om goed te leren koppen. "Zoals je leert om te tackelen, moet je ook leren koppen. Als je dat op jonge leeftijd goed aanleert, voorkom je verkeerd koppen op latere leeftijd. Ook dat vermindert de kans op problemen."

De groottte en zwaarte van de ballen zijn tegenwoordig al aangepast per leeftijdscategorie.