Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Buikvet ongezonder dan overgewicht'

Mensen waarbij het vet vooral op de buik zit, ook wel een appelfiguur genoemd, lijken een hoger risico te hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen met overgewicht of obesitas met een peervorm.

Dat concluderen onderzoekers uit een studie van de Mayo Clinic.

Mensen met een appelfiguur, waarbij het vet zich op de buik concentreert, hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten dan degenen met een peervorm, waarbij het vet zich op de heupen of lager zit.

Toch wordt er nog vaak gekeken naar de BMI. Meestal neemt de tailleomvang ook toe naarmate de BMI stijgt. Uit dit onderzoek blijkt echter dat BMI niet alles zegt: de vetverdeling is misschien wel belangrijker dan het getal op de weegschaal.

Heup en middel

De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan vijftienduizend mannen en vrouwen van achttien tot negentig jaar met verschillende BMI's. De verhouding tussen hun heup- en middelomtrek werd bepaald door de middelomtrek te delen door de heupomtrek. Een uitkomst hoger dan één betekent een forser middel.

Gedurende de onderzoeksperiode van veertien jaar overleden er ruim 3.200 deelnemers. Ongeacht het BMI, bleken mensen met een bredere taille een hoger risico op vroegtijdig overlijden te hebben.

11 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen had een normaal gewicht, maar een hoge middel-heup-verhouding. Zij hadden een hoger - voor mannen ongeveer het dubbele - risico op vroegtijdig overlijden dan meer peervormige deelnemers met overgewicht of obese mensen.

Aanbevolen artikelen