Mensen die met de bus, tram of metro naar het werk gaan zijn gezonder dan mensen die met de auto of op de fiets gaan. Dat is de voorzichtige conclusie van een Japans onderzoek.

Artsen van het Moriguchi Ziekenhuis in Osaka maakten de resultaten van hun onderzoek bekend op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse hartstichting. Dat meldt Medical News Today maandag.

De Japanners vergeleken de gegevens van 5.908 inwoners van Osaka van rond de vijftig jaar oud. Eén deel ging met de fiets of te voet naar het werk, het andere deel stapte dagelijks in de auto, en de rest koos het openbaar vervoer.

De laatste groep was 44 procent minder vaak obees dan de autorijders. Ook leden ze 34 procent minder vaak aan diabetes en hadden ze 27 procent minder vaak last van een hoge bloeddruk. Het verschil met de groep die fietste of liep was kleiner, maar eveneens positief.

Andere factoren

Een mogelijke verklaring is dat de openbaar vervoer-groep naar en tussen haltes liep. Dat is gunstiger voor de gezondheid dan in de auto zitten, en mogelijk dus ook beter dan alleen een stukje fietsen of lopen.

De zeggingskracht van de studie is beperkt, waarschuwen de onderzoekers. Meer onderzoek is nodig om er achter te komen in hoeverre reizen met het openbaar vervoer een direct positief effect heeft op de gezondheid. Er kunnen meerdere factoren een rol spelen.