Het nuttigen van zelfgemaakte maaltijden als lunch en avondeten kan de kans op het krijgen van diabetes type 2 verlagen.

Dat schrijven verschillende media op basis van een onderzoek dat zondag (plaatselijke tijd) is gepresenteerd tijdens een conferentie in Orlando, Florida.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Harvard University en gehouden onder zo'n 99.000 mensen. De deelnemers die elf tot veertien zelfgemaakte maaltijden per week aten, hadden zo'n 13 procent minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan de deelnemers die minder dan zes eigengemaakte maaltijden nuttigden.

De onderzoekers zagen bij de deelnemers dat het ook uitmaakt of de maaltijden thuis of buitenshuis werden genuttigd: participanten die thuis aten waren vaak slanker.

Meer testen

"Het is belangrijk om te onthouden, dat zelfs als alle maaltijden beter zijn voor het lichaam, dat niet betekent dat er geen limiet zit aan de hoeveelheid eten die mensen binnen mogen krijgen", aldus hoofdonderzoeker Geng Zong.

Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk meer testen uit te voeren om definitief te kunnen concluderen hoe en wat mensen het beste kunnen eten om gezond te blijven. "Maar het vinden van een balans tussen eten en bewegen is essentieel voor een goede gezondheid."