Justitie in Duitsland doet strafrechtelijk onderzoek naar illegale Ayurveda-pillen, ook in Nederland worden deze op grote schaal verkocht.

Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Een Duitse man heeft aangifte gedaan. Hij werd ziek door een veel te hoge hoeveelheid kwik die in de neppillen zat die hij gekocht had.

Er zijn meerdere mensen die de pillen in Sri Lanka hebben gekocht en er klachten van hebben gekregen. Het gaat dan om gewichtsverlies, pijn en concentratieproblemen. In sommige gevallen werd een ernstige vergiftiging vastgesteld.

Recept

De pillen worden volgens een traditioneel Indiaas recept samengesteld, maar hier is mogelijk iets bij fout gegaan. Het hoofdkantoor van Maharishi Ayurvada Products in Europa waarschuwt mensen en luidt de noodklok. "Mensen die de pillen kopen, moeten eerst goed kijken of de verkoper wel gecertificeerd is", zo zegt een woordvoerder. "We zijn aangesloten bij een aantal overkoepelende organisaties om de kwaliteit en zuiverheid te kunnen waarborgen."

Diezelfde waarschuwing geeft ook het Europese verband voor Ayurveda-medicijnen. Zij waarschuwen toeristen dat pillen in het buitenland niet altijd de belangrijke controles hebben doorlopen. "Mensen kopen de pillen in het buitenland omdat ze goedkoper zijn, maar de behandelingen zijn daar ook anders omdat de hygiënevoorschriften verschillen met Europa", aldus een woordvoerster.