Onderzoekers stellen dat praten over problemen wellicht een betere behandeling is tegen een winterdepressie dan lichttherapie. 

Mensen die in de winter somber worden, kunnen leiden aan een zogeheten Seasonal Affective Disorder (SAD). 

Onderzoekers van de universiteit van Vermont hebben lichttherapie vergeleken met therapie waarbij patiënten praten over hun problemen.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de universiteit van het Amerikaanse Vermont onder 177 mensen met SAD. Zij ondergingen zes keer per week een van beide vormen van therapie. De studie werd donderdag gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Psychiatry.

Resultaten

Twee winters na de eerste behandelingen had 46 procent van de patiënten die lichttherapie hadden ondergaan opnieuw depressieklachten versus 27 procent van de patiënten die hebben gepraat over hun problemen.

De klachten van de groep patiënten die lichttherapie hadden ontvangen waren bovendien ernstiger dan de groep die hun emoties had geuit. Ook bleek dat bij de tweede winter nog maar dertig procent van de deelnemers de lampen nog steeds gebruikten. 

Volgens onderzoeker Kelly Rohan is het probleem bij lichttherapie dat veel mensen stoppen hun lamp te gebruiken. "Cognitieve gedragstherapie is mogelijk een betere oplossing op de lange termijn", zegt Rohan in een persverklaring over haar onderzoek.