Een nieuw middel tegen een agressieve vorm van borstkanker is te duur. Het middel, pertuzumab, zou daarom niet zonder meer in het verzekerde pakket moeten zitten.

Dat meldt een adviescommissie van het Zorginstituut Nederland volgens NRC.

Het instituut is de belangrijkste adviseur van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over welke zorg moet worden vergoed. Om pertuzumab 'kosteneffectief' te maken zou de prijs gehalveerd moeten worden.

De uitspraak van de adviescommissie is volgens oncologen een koerswijziging van het Zorginstituut, dat in het verleden ook zonder problemen duurdere medicijnen wilde vergoeden.

Zestien maanden

Dit jaar worden er naar verwachting 250 vrouwen behandeld met pertuzumab. Het gaat om vrouwen met de zogeheten HER2-variant. Dit aantal zal de komende twee jaar verdubbelen. Vrouwen die met pertuzumab worden behandeld, leven gemiddeld zestien maanden langer dan vrouwen die de standaardbehandeling krijgen.

Het geneesmiddel kost meer dan 50.000 euro per patiënt per jaar. Een behandeling kost driemaal zo veel, door bijkomende uitgaven als ziekenhuisopnamen en personeel.

Kosteneffectiviteit

De kosten per extra gewonnen levensjaar worden berekend met de afkorting QALY, oftewel "quality-adjusted life year". Deze mag, in berekeningen naar kosteneffectiviteit, in Nederland maximaal 80.000 euro kosten. Een behandeling met pertuzumab is bijna tweemaal zo duur.

Deze kosteneffectiviteit speelt in Nederland op dit moment echter geen doorslaggevende rol bij de politieke besluiten over welke middelen vergoed worden. Middelen die eenmaal in het pakket zitten, gaan daar meestal niet meer uit.

Doordat de kosten van dure medicijnen snel stijgen, klinkt wel vaker de roep om meer te gaan kijken naar de kosteneffectiviteit.