'Terugkeer cosmetische ingrepen in basispakket stap dichterbij'

Cosmetische ingrepen die medisch noodzakelijk zijn, keren mogelijk terug in het basispakket van de zorgverzekering. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft een voorstel daartoe in overweging.

Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Het gaat om drie soorten ingrepen: borstconstructies voor transgenders en vrouwen die zijn geboren zonder borstklierweefsel, ooglidcorrecties bij gezichtsbeperking, en besnijdenissen bij mannen.

Deze cosmetische operaties waren tot 2005 opgenomen in het basispakket. In dat jaar werden ze vanwege de hoge kosten geschrapt.

Terugdraaien

Schippers staat ervoor open om deze beslissing weer terug te draaien. Ze riep de medische beroepswereld eerder dit jaar op om een scherp onderscheid te formuleren tussen ingrepen die medisch noodzakelijk zijn en ingrepen die enkel verfraaiend zijn.

Dat is gebeurd: medische beroepsgroepen dienden een concreet voorstel in bij Schippers. De minster heeft daarop het Zorginstituut gevraagd om 1 april een advies over het voorstel te geven. De uitbreiding van het basispakket kan dan eventueel in 2017 ingaan.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie