De Nederlandse man is vaker gelukkig dan de Nederlandse vrouw. 69 procent van de mannen zegt (bijna) altijd gelukkig te zijn tegenover 64 procent van de vrouwen.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mannen voelen zich daarnaast ook rustiger, terwijl vrouwen het leven vaker zinvol vinden. In het gevoel over kalmte zit het grootste verschil tussen de sekses;  72 procent van de mannen voelt zich (bijna) altijd kalm, tegen bijna 61 procent van de vrouwen. Zij ervaren vaker negatieve emoties als ze erg zenuwachtig zijn of zich somber voelen.

Mannen en vrouwen zijn wel even vaak tevreden met het leven. Ruim 85 procent van de Nederlanders was in 2014 over het algemeen tevreden met het leven. Slechts 3 procent is ontevreden. Dit is sinds 1997 vrij stabiel. Vrouwen (91 procent) vinden de dingen die ze doen wel vaak zinvoller dan mannen (87 procent).

Tevreden

Nederlanders zijn vooral tevreden over hun relatie (94 procent), vrije tijd (75 procent) en financiële situatie (70 procent). Over het gewicht is 65 procent van de Nederlanders tevreden.

In Drenthe, Friesland en Zeeland zijn mensen het meest tevreden over hun leven. 87 procent van de inwoners van deze provincies zegt blij te zijn met zijn leven. In Flevoland zijn inwoners het minst tevreden (81 procent).