Een op de drie rokers heeft in het afgelopen jaar tevergeefs geprobeerd te stoppen. Meer vrouwen dan mannen waagden een poging.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag naar buiten heeft gebracht, naar aanleiding van de Gezondheidsenquête 2014. 

Van de vrouwelijke rokers probeerde 38 procent met de gewoonte te breken. Bij de mannen wilde 29 procent van de verslaving af. De rest waagde geen poging.

Rokers

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Drijfveren

Het CBS heeft niet uitgezocht hoeveel mensen het afgelopen jaar wèl met succes zijn gestopt. Het is ook niet bekend wat de belangrijkste drijfveren zijn om te willen stoppen met roken en hoelang het duurde voor de vergeefse stoppers toch zwichtten voor een sigaret.

Rond de eeuwwisseling rookte een derde van de Nederlanders, nu zijn dit er een kwart. Het aantal rokers daalt dus langzaam maar zeker.

Deze maand was de campagne 'Stoptober' gelanceerd, om meer mensen aan te sporen om te stoppen. De campagne was een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds (voorheen Astma Fonds), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Alliantie Nederland Rookvrij.