Onderzoekers van het VUmc hebben een techniek ontwikkeld om kanker in een vroeg stadium op te sporen in slechts één druppel bloed.

Dat meldt VUmc donderdag. Het onderzoek wordt donderdag in het wetenschappelijke internationale blad Cancer Cell gepubliceerd. 

Met de methode wordt niet alleen kanker gevonden, maar is ook te zien welk type kanker het is en waar de tumor in het lichaam zit.

"Dit is een revolutionaire doorbraak", zegt hoogleraar Tom Würdinger, onderzoeksleider bij het Cancer Center Amsterdam, in Het Parool. "Patiënten bij wie de ziekte in een vroeg stadium van de tumor wordt ontdekt, hebben een veel betere prognose. De kans op overleving neemt daarmee iets toe, en de kosten van de zorg nemen gigantisch af doordat je veel minder lang hoeft te behandelen."

De test is onderzocht op het bloed van in totaal duizend patiënten met twaalf verschillende soorten kanker. In 95 tot 100 procent gaf de test de juiste uitkomst. Bij darmkanker werden zelfs helemaal geen fouten gemaakt.

De test was minder accuraat bij hersentumoren, met een score van 85 procent. Dat is wel nog altijd beter dan de bloedtest die in 2014 door een internationaal onderzoeksteam werd gepresenteerd. Die test spoort kanker op met dna.

Bloedplaatjes

De onderzoekers van het VUmc hebben zich op bloedplaatjes gericht. Die kunnen informatie bevatten over waar de tumor in het lichaam zit. Een doorbraak, dit kon tot dusver niet.

"Bloedplaatjes krijgen een kenmerk mee dat zo uniek is, dat we kunnen zeggen om welk type kanker het gaat", zegt Würdinger.

Ook in het vroegste stadium van de tumor is de test positief, zo zegt de onderzoeksleider. Ook uitzaaiingen worden aangetoond. "Als het uitzaaiing is in het brein, dan kunnen we precies aangeven waar die vandaan komt, bijvoorbeeld uit de borst. Dat is voor de arts heel handig, want dan heeft hij een leidraad."

Afscheiding

Wel vindt de onderzoeksleider het 'balen' dat de test bij hersentumoren minder nauwkeurig is. Hersentumoren zijn een van de meest agressieve kankersoorten. Een verklaring is er wel. "Hersenen sluiten zich af van de rest van ons lichaam om geen virussen en bacteriën toe te laten", legt de onderzoeksleider uit. 

"Die afscheiding noemen we de bloed-hersenbarrière. We denken dat die ervoor zorgt dat er een iets minder goede informatievoorziening is van de hersentumor naar de bloedplaatjes. Uiteindelijk willen we naar een perfecte test."

Würdinger werkt nu aan de test die in 2020 op de markt kan komen. Hij wil de test goedkoper, nog nauwkeuriger en laagdrempeliger maken. "Als het zich bewijst, kan het de bestaande kankerscreeningstesten vervangen."