Homoseksuele mannen mogen weer bloed doneren. Een jaar nadat ze voor het laatst seks hebben gehad met een man, kunnen ze opnieuw bloed geven. 

Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag bekend.

Nu geldt nog dat mannen die ooit seks hebben gehad met andere mannen geen bloed mogen geven. Schippers bekijkt of er in de toekomst een kortere wachttijd dan twaalf maanden mogelijk is.

''Ik ben overtuigd voorstander van emancipatie en gelijke behandeling van mensen en tegelijkertijd verantwoordelijk voor een veilige bloedvoorziening in Nederland. Door een periode van twaalf maanden na het laatste seksuele contact aan te houden, is permanente uitsluiting van de baan en is er geen aanwijzing dat de veiligheid van bloedproducten in het geding is." 

Schippers overlegde over de aanpassing met onder meer het COC, de Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten en bloedbank Sanquin.

COC

Het COC heeft teleurgesteld gereageerd op de aanpassing, aangezien er voor seksueel actieve homoseksuelen niets verandert. "Deze aanpassing van het bloeddonatiebeleid heeft enige symbolische waarde, maar is nauwelijks van praktisch belang voor homo- en biseksuele mannen", aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

Volgens haar blijft het nieuwe beleid onnodig discriminerend. "Het beleid is slechts van praktisch belang voor biseksuele mannen in een langdurige monogame relatie met een vrouw."