Zwangerschap beïnvloedt effect van medicijnen

Een hiv-geïnfecteerde vrouw moet tijdens de zwangerschap hiv-remmers gebruiken om te voorkomen dat het virus wordt overgedragen op haar kind. De zwangerschap heeft echter een groot effect op de hoeveelheid remmers in het bloed.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Angela Colbers van het Radboudumc. Nieuwe medicatie wordt nu nauwelijks bij zwangere vrouwen getest, terwijl het lichaam medicijnen tijdens de zwangerschap vaak sneller afbreekt.

Om te voorkomen dat het aidsvirus van een geïnfecteerde moeder tijdens de zwangerschap wordt overgedragen op haar kind, moet de vrouw hiv-remmers slikken. Zonder behandeling is de kans op overdracht 30 tot 40 procent, met behandeling minder dan 2 procent.

 Er wordt echter weinig onderzoek gedaan naar de concentratieverandering van medicijnen in zwangere vrouwen.

Colbers onderzocht de concentraties van verschillende hiv-remmers in het bloed van zwangere vrouwen en ontdekte dat die bij hen gemiddeld 25 procent lager liggen.

Meer onderzoek

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in de nieuwste internationale richtlijnen voor de behandeling van hiv geïnfecteerde vrouwen.

Daarnaast pleit Colbers voor meer medicijnonderzoek bij zwangere vrouwen. "Om ethische redenen gebeurt dat nu nog niet, maar middelen worden wel door hen gebruikt. Vrouwen blijken sowieso onder vertegenwoordigd in onderzoek met nieuwe medicijnen."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie