Vaker overgewicht en obesitas bij kinderen van niet-westerse afkomst

Kinderen van niet-westerse afkomst vormen de grootste risicogroep voor overgewicht en obesitas.

Dat stelt gezondheidswetenschapper Wim Labree, werkzaam bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Labree deed jarenlang onderzoek onder een groep van bijna tweeduizend basisschoolleerlingen en hun ouders.

De wetenschapper ontdekte dat in geheel Europa overgewicht en obesitas vaker voorkomen bij kinderen van migranten dan bij kinderen van autochtonen. Deze tendens ziet hij ook terug binnen Nederland.

Bij Turkse gezinnen in zijn eigen onderzoeksgroep is de situatie het meest zorgelijk: ruim 40 procent van deze kinderen is te dik. Bij de andere migrantengroepen varieert dit percentage van 22 procent (westerse migranten) tot 31 procent (Marokkaanse migranten). Dit vormt een contrast met de autochtone Nederlanders, waarbij ongeveer 13 procent van de kinderen overgewicht heeft.

Verschillen

In het proefschrift van Labree wordt duidelijk dat migrantenkinderen en autochtone kinderen verschillen in hun beweging, voeding en slaapduur. Zo bewegen kinderen van migranten minder en slapen ze daarnaast korter dan kinderen van autochtonen.

Labree adviseert meer aandacht te geven aan slaap bij de aanpak van overgewicht en obesitas. Lang genoeg slapen krijgt volgens hem te weinig aandacht, terwijl het wel degelijk van invloed is op gewicht en over het algemeen eenvoudig door ouders bij te sturen is.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie