'Vroege ontdekking borstkanker bij efficiëntere beoordeling mammogram'

Indien röntgenfoto's die gemaakt worden bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker beter en efficiënter worden beoordeeld, kunnen op jaarbasis zo'n zevenhonderd gevallen van de ziekte in een vroeg stadium worden ontdekt.

Dat blijkt uit promotie-onderzoek dat is uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het academisch ziekenhuis Maastricht.

De betere beoordeling voorkomt bovendien dat zo'n negenhonderd vrouwen onnodig worden doorverwezen naar een specialist. In deze gevallen bleken er achteraf toch geen tumoren te zijn. 

Onder vrouwen in Nederland is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Eén op de acht vrouwen krijgt ermee te maken. Hoe vroeger de ziekte wordt ontdekt, des te groter is de kans op genezing. 

Oordeel

Uit het onderzoek van radiologe Lisa Klompenhouwer blijkt dat het beste resultaat wordt bereikt wanneer twee specialisten de röntgenfoto's van de borsten afzonderlijk bestuderen. Nu worden de foto's soms nog door twee radiologen samen beoordeeld. Indien zij de foto's los van elkaar bekijken, kan er bij een verschil in oordeel een derde radioloog worden bijgehaald.

"Ieder mammogram (een röntgenfoto van de borstklier) dat juist wordt beoordeeld is pure winst. Het voorkomt onder andere veel stress een onrust", stelt Klompenhouwer.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie