Botox is vooral bekend vanwege zijn 'krachten' tegen rimpels. Het kan echter mogelijk ook een onregelmatige hartslag voorkomen als het na een bypassoperatie wordt geïnjecteerd in het vet rondom het hart.

Dat blijkt uit het onderzoek Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, een tijdschrift van de American Heart Association.

"Ongeveer een derde van de patiënten die een bypassoperatie ondergaat, ontwikkelt een hartritmestoornis", vertelt onderzoeker Jonathan S. Steinberg van de University of Rochester. "Dit verhoogt het risico op cardiovasculaire complicaties. 

Botuline toxine, beter bekend als botox wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Het is heel giftig, maar in piepkleine hoeveelheden kan het na injectie, de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren blokkeren. Spieren verslappen en zullen niet meer samentrekken.

Test

De onderzoekers wilden kijken of botox ook werkt bij hartpatiënten. Daarom injecteerde zij zestig patiënten random een botox of een zoutoplossing. De injecties werden gezet in de vier grote vetkussens rondom het hart. Zowel de patiënt als de artsen wisten niet of de injecties botox of een zoutoplossing bevatten.

In de dertig dagen na het onderzoek ontwikkelde 7 procent van de botoxgroep hartritmestoornissen. In de controlegroep was dit 30 procent. Een jaar na de operatie had geen van de patiënten in de botoxgroep nog last van hartritmestoornissen, in vergelijking met 27 procent in de groep die een zoutoplossing geïnjecteerd kreeg.

Vervolgonderzoek bij meer patiënten zal moeten uitwijzen of de botoxinjecties daadwerkelijk geschikt zijn om hartritmestoornissen te voorkomen. Als dit het geval blijkt, werkt botox wellicht ook bij patiënten waarvan een hartklep gerepareerd of vervangen wordt.