Jaarlijks belanden ruim 20.000 Amerikanen op de spoedeisende hulp door klachten als gevolg van voedingssupplementen.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), dat verscheen in de New England Journal of Medicine.

In meer dan een kwart van de gevallen gaat het om jongvolwassenen (20 tot 34 jaar) met cardiovasculaire problemen, zoals een versnelde hartslag, hartkloppingen of pijn op de borst. Bij 21 procent betreft het kinderen die per ongeluk een supplement innemen. Boven de 65 jaar verslikt men zich er vaak in.

Een op de tien patiënten moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Gewichtsverlies

Grote boosdoener zijn de supplementen die meer energie of gewichtsverlies beloven. 72 procent van de patiënten met hartklachten had een dergelijk middel geslikt.

Vaak bevatten zulke supplementen actieve stoffen die als medicijn staan geregistreerd, ook al staat dit niet op het etiket vermeld. Critici trekken al langere tijd aan de bel vanwege de te zwakke wetgeving hieromtrent.

Probleem

De onderzoekers stellen dat het gevaar van supplementen wordt onderschat. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp vragen maar zelden naar het gebruik van supplementen.

Volgens de Amerikaanse brancheorganisatie voor de supplementenindustrie valt het wel mee. “Jaarlijks gebruiken ruim 150 miljoen Amerikanen supplementen. Daarvan bezoekt dus iets meer dan 0,01% de Eerste Hulp.”