Meteen naar een fysiotherapeut gaan met lage rugpijn heeft weinig voordelen. De klachten gaan meestal vanzelf over.

Dit blijkt uit een onderzoek van University of Utah.

De onderzoekers volgden 220 mensen die sinds kort last hadden van lage rugpijn. Ze kregen allemaal informatie over hoe je het beste met rugpijn kunt omgaan. Daarnaast gingen 108 proefpersonen direct vier keer naar een fysiotherapeut. Hun rug werd gemanipuleerd (‘gekraakt’) en ze deden oefeningen. De andere 112 deelnemers werden de eerste vier weken nadat de klachten ontstonden niet behandeld. 

De deelnemers die direct fysiotherapie volgende, functioneerden na drie maanden iets beter dan de proefpersonen die helemaal niet naar een fysiotherapeut gingen. Na een jaar was er echter geen verschil meer te zien tussen deze groepen. De intensiteit van de pijn verschilde ook niet.

Snel herstel

"Het verschil tussen verbetering die spontaan optreedt door af te wachten en verbetering dankzij fysiotherapie is niet groot. De beste behandeling is actief blijven en bewegen, ook als het pijnlijk is", zegt hoofonderzoeker Julie Fritz. Fysiotherapie kan wel zinvol zijn als je hulp nodig hebt bij het actief blijven of beginnen met bewegen.