'Meteen fysiotherapie bij lage rugpijn helpt weinig'

Meteen naar een fysiotherapeut gaan met lage rugpijn heeft weinig voordelen. De klachten gaan meestal vanzelf over.

Dit blijkt uit een onderzoek van University of Utah.

De onderzoekers volgden 220 mensen die sinds kort last hadden van lage rugpijn. Ze kregen allemaal informatie over hoe je het beste met rugpijn kunt omgaan. Daarnaast gingen 108 proefpersonen direct vier keer naar een fysiotherapeut. Hun rug werd gemanipuleerd (‘gekraakt’) en ze deden oefeningen. De andere 112 deelnemers werden de eerste vier weken nadat de klachten ontstonden niet behandeld. 

De deelnemers die direct fysiotherapie volgende, functioneerden na drie maanden iets beter dan de proefpersonen die helemaal niet naar een fysiotherapeut gingen. Na een jaar was er echter geen verschil meer te zien tussen deze groepen. De intensiteit van de pijn verschilde ook niet.

Snel herstel

"Het verschil tussen verbetering die spontaan optreedt door af te wachten en verbetering dankzij fysiotherapie is niet groot. De beste behandeling is actief blijven en bewegen, ook als het pijnlijk is", zegt hoofonderzoeker Julie Fritz. Fysiotherapie kan wel zinvol zijn als je hulp nodig hebt bij het actief blijven of beginnen met bewegen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie