'Hersenen verwerken beeld zonder dat we dit doorhebben'

Zien is een proces van interpretatie. Wetenschappers van onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

De frontale hersengebieden, die normaal het denkwerk doen, blijven stil bij het maken van deze onbewuste keuzes. De keuzes vinden automatisch plaats in de zintuiglijke hersengebieden.

We hebben het gevoel alsof we de buitenwereld zien zoals hij is. Maar wat je ziet staat niet vast. Zien is namelijk een proces van interpretatie, waarin keuzes gemaakt worden door onze hersenen, die hiermee antwoord geven op de vraag: "Wat zie ik?".

Wetenschappers van de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Amerikaanse Vanderbilt University toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden. Deze uitkomsten betekenen dat het actieve en creatieve proces wat ‘zien’ is, veel meer vanzelf plaatsvindt dan eerder was gedacht.

Robots

"Als je de keuze maakt waar je op vakantie wilt, denk je daar lang over na. Maar over datgene wat je ziet hoef je vrijwel nooit lang na te denken, dat gaat razendsnel. Uit ons onderzoek blijkt dat dit komt doordat je hersenen visuele keuzes automatisch maken. Zo automatisch zelfs, dat je het zelf niet in de gaten hebt. Het is alsof een team robots in je hoofd al heeft geïnterpreteerd wat je ziet, voordat je je er bewust van wordt. Misschien staan we in ons bewustzijn wel veel minder aan het roer dan we geneigd zijn te denken", aldus VU-onderzoeker Tomas Knapen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie