Longarts Pauline Dekker pleit voor een rookverbod onder werktijd - ook in de pauzes. Volgens haar ontlopen werkgevers die rokende werknemers hun gang laten gaan hun zorgplicht.

Zeven op de tien werkgevers gaat nooit met werknemers in gesprek over hun rookgedrag en het effect daarvan op hun gezondheid. Zij zien dat niet als hun verantwoordelijkheid en vinden roken een privéaangelegenheid. Dat blijkt uit een enquête onder 500 leidinggevenden die is uitgevoerd door PanelWizard.

Onterecht, stelt Dekker. "Roken staat met stip op één als grootste ziekmaker. Rokers zijn anderhalf keer zo vaak en zo lang ziek als niet-rokers. Een op de vier sterft zelfs al voor zijn pensioenleeftijd aan de gevolgen van roken", zegt de longarts van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Verslaving

"Roken is een verslaving, geen vrije keuze, zoals werkgevers denken. Door rookpauzes toe te staan en een rookhok te bouwen, faciliteren zij een verslaving. Ze laten hun werknemers toch ook geen alcohol drinken of drugs gebruiken onder werktijd?"

Dat het werk zelf niet zou lijden onder roken, zoals onder alcoholgebruik, klopt volgens de longarts ook niet. "Rokers zijn minder geconcentreerd, omdat de hoeveelheid nicotine in hun bloed een half uur na de sigaret weer afgenomen is. Dat zorgt voor ontwenningsverschijnselen. Daar komt bij dat iemand die drie keer per dag tien minuten kwijt is met roken, op jaarbasis drie weken extra vakantie neemt."

Hulp bij stoppen

Werkgevers moeten hun personeel helpen om te stoppen, stelt Dekker. "Dat hoort bij een zorgplicht. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers zo lang mogelijk gezond inzetbaar zijn. En stoppen is heel lastig als je collega's nog elke dag in het rookhok staan."