Nederlandse scholen zouden leerlingen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond standaard moeten controleren op psychische stoornissen, stelt een promovenda van de Vrije Universiteit.

Psychiater in opleiding Marcia Adriaanse promoveert vrijdag aan het VU Medisch Centrum op een onderzoek onder 1500 Marokkaans- en Turks-Nederlandse kinderen.

Zij hebben vaker gedragsproblemen en psychotische ervaringen dan autochtone kinderen. Daardoor komen ze als volwassenen vaak minder goed mee in de maatschappij. Scholen zouden leerlingen daarom standaard moeten controleren op psychische stoornissen.

Volgens Adriaanse zijn haar conclusies te verklaren door de omstandigheden. "Deze kinderen wonen vaak in slechte buurten, hun ouders hebben weinig geld en ze voelen zich het meest van alle kinderen gediscrimineerd. Ze zitten tussen twee culturen, die veel van elkaar verschillen. Dat geeft sociale stress."

Opstandigheid

Die stress uit zich vaak in opstandigheid en boosheid. Adriaanse: "De kinderen krijgen problemen op school en op straat. En thuis krijgen ze straf, terwijl kinderen juist steun en begeleiding nodig hebben."

Hulp is daarom cruciaal. Maar terwijl hun problemen groter zijn en hun ontwikkeling onder grotere druk staat, krijgen allochtone kinderen juist minder geestelijke gezondheidszorg dan autochtonen. Adriaanse: "Pas als ze echt de mist in gaan en in aanraking komen met politie en justitie, wordt er naar hun psychiatrische achtergrond gekeken."

Onvriendelijke psychiatrie

Het gebrek aan hulp komt deels door de ouders die het niet zien, maar ook door de "onvriendelijke organisatie" van de psychiatrie, zegt Adriaanse. "Wij bepalen de tijden waarop deze jongeren kunnen komen. Dat is vaak onder schooltijd of werktijd. En dan moeten ze soms de halve stad door reizen, terwijl de gezinnen al weinig geld hebben."