Engeland en Wales hebben een wet aangenomen die roken in een auto verbiedt als er ook kinderen worden vervoerd.

Dat schrijft de BBC donderdag.

Als er één of meer kinderen jonger dan achttien jaar in de auto zitten, is de roker aansprakelijk. Ook als er één of meer ramen open zijn.

De wet geldt niet voor mensen met een cabrio als het dak is ingevouwen. Ook rokers van e-sigaretten worden niet aangesproken.

Chemicaliën

Meer dan 430.000 kinderen in Engeland en Wales worden elke week blootgesteld aan rook in de auto, zo zegt het Britse Longfonds. Dit zogenoemde 'passieve roken' kan de kans op astma, hersenvliesontsteking of wiegendood vergroten.

De rook kan ongeveer 2,5 uur in de lucht blijven hangen, zelfs met de ramen open. Bovendien bestaat de rook uit meer dan 4.000 chemicaliën.

Gezondheidsorganisaties noemen de wet een "enorme overwinning" en "de meest significante mijlpaal sinds roken verboden werd in publieke ruimtes in 2007". De rooklobby vindt de wet "onnodig" en "bijna zeker onuitvoerbaar".

Boete

Britse overtreders krijgen een boete van omgerekend 67 euro, maar in eerste instantie gaat de politie een confrontatie uit de weg en bestuurders op de nieuwe regel wijzen.

Een verbod op roken in de auto is al van kracht in enkele Amerikaanse staten, Australië en delen van Canada.